Administracja

Nowy pbs @ 2026

rachwal wczoraj 19 odpowiedzi
#1 wczoraj

Nie ukrywam - przez ostatni czas trochę było mi głupio patrzeć na starą wersję PBS. Szczególnie, że ktoś jeszcze chciał za to płacić 😅 Aczkolwiek nie dziwi mnie, że strona rocznie nawet na jednego ZUS'a nie zarabiała, być może teraz się to zmieni...

No i w pewnym momencie stwierdziłem: dobra, zrobię to porządnie.

Trochę wykorzystując rozwiązania z innych moich projektów, trochę siedząc po nocach i trochę działając na spontanie - w niecałe dwa tygodnie PBS dostał bardzo dużą aktualizację i w końcu wygląda oraz działa tak, jak powinno.

Co się zmieniło?

📸 Nowy wygląd

• podobny klimat, ale praktycznie nowy layout
  • ujednolicony grid zdjęć (jutro zapomnicie jak wyglądał stary)
  • zdjęcia prezentowane pionowo - lepiej pasuje to do obecnego mobilnego sposobu robienia i oglądania fotografii

❤️ Interakcje zostały

• nadal można dać łapkę w górę, serduszko, kudosa albo komentarz
  • komentowanie jest teraz bardziej rozbudowane — można kogoś zaczepić oraz dodać zdjęcie do komentarza

⬆️ Lepsze dodawanie zdjęć

• proces uploadu jest trochę zmieniony, ale nadal pozostaje prosty i podobny do poprzedniego
  • powinno być szybciej, ale generowanie miniatur może potrwać
  • problem z „przekręconymi” zdjęciami został rozwiązany
  • zdjęcia są teraz generowane w większej liczbie formatów: 900px, 1920px i 3840px (jeżeli oryginał na to pozwala)

🤖 AI pomaga przy opisach

• nie trzeba już ręcznie opisywać każdego zdjęcia
  • tagi i opis mogą zostać wygenerowane automatycznie
  • można też podpowiedzieć AI dodatkowy kontekst, którego nie widać na zdjęciu, żeby efekt był jeszcze lepszy

📍 Geolokalizacja

• jeżeli zdjęcie posiada dane GPS w EXIF, lokalizacja zostanie wykryta automatycznie

🗂️ Albumy zamiast postów

• „Posty” zostały zastąpione przez „Albumy”
  • można stworzyć album i sukcesywnie dodawać do niego kolejne zdjęcia

👀 Liczenie wizyt wraca do starego modelu

• każde unikalne otwarcie zdjęcia będzie ponownie zliczane (również zdjęcia osadzone poza PBS)
  • powinno to dać dużo dokładniejsze statystyki
  • mam tylko nadzieję, że serwer to dzielnie zniesie 😄

🔎 Wyszukiwanie i organizacja

• pojawiły się pierwsze usprawnienia wyszukiwarki
  • kolejne będą dochodzić po ponownym przeskanowaniu bazy zdjęć
  • trwają też porządki z tagami

⚙️ Drobne usprawnienia UX

• większość elementów, które można edytować, ma teraz swoje opcje pod menu „...” (trzy kropki)
  • forum zostaje — bo nadal będzie miejscem na takie ogłoszenia 😉
  • prywatne wiadomości i powiadomienia zostają

💎 Premium

• 4,99 zł / miesiąc
  • 39,99 zł / rok

Pozostaje trochę prac porządkowych, głównie tagi i wyszukiwarka, ale najważniejsza część jest już gotowa.

Jeżeli pojawią się jakieś dziwne błędy - zgłaszajcie. Będę poprawiał na bieżąco.

Miłego korzystania! 🚀📷

#2 wczoraj

Ten pionowy format bardzo mocno ucina boki zdjęć.  Jeżeli coś nie jest na środku fotki lub blisko środka, to jest z fotografii zwyczajnie usunięte I tak to wygląda także na zdjęciach na blogu Bikestats. Stare zdjęcia wrzucone sprzed zmiany wyglądają normalnie. Poza tym nie widzę żadnych innych trudności, a sam szablon strony mi się podoba. Pozdrawiam

#3 wczoraj

Teraz widzę, faktycznie crop poziomy poszedł za daleko... przegapiłem. Będzie odkręcone dla nowych...

#5 wczoraj

Spoko, myślę że jak nie ja, to ktoś inny by o tym wspomniał, bo jednak mocno ingerowało w fotki. Widziałem Twoje kontrolne plażowe foto i wygląda już normalnie. Dzięki za korektę.

#6 wczoraj

Zaznaczyłem co z miniaturce można kliknąć, od góry:

• menu z opcjami
  • całe tło otworzy na POPUP, przez co nawet jak gdzieś doskrolujemy to nam strona nie ucieknie
  • kliknięcie w tytuł przeniesie nas do dedykowanej strony zdjęcia, ona jest 1:1 taka sama jak popup, niuanse na pewno są łatwo dostrzegalne (ikonka zamknij np.)
  • odnośnik do profilu autora
  • akcja polubienia
  • niewidoczne na tym screenie, ale obok pojawi się dymek z ilością komentarzy i ikona mówiąca czy zdjęcie ma szerszy opis
  • potem jest niezaznaczona data załadowania
  • no i na końcu miejscowość w jakiej zrobiona zdjęcie (to pochodzi z EXIFu, jeśli aparat takie coś ustawia i jeśli nie zostało usunięte w postprodukcji)
Przykładowa kafelka...
Przykładowa kafelka...

Ogólnie upload na komórce też daje radę...

#9 wczoraj

Wpisuję tytuł zdjęcia a AI generuje swój tytuł , ha, ha , to po co wpisywać tytuł ?

#11 wczoraj

No przecież jest tam napisane przy checkboxie co się wydarzy, wystarczy spokojnie przeczytać. Dodatkowo jak się poda opis sugerujący kontekst niewidoczny na zdjęciu, to propozycja jest jeszcze lepsza (np. pociąg w polu pod Wrocławiem, gdzie kontekstem jest "pod Wrocławiem"). 

#12 wczoraj

Jak wrócę do cywilizacji i będę miał dostęp do komputera, to zobaczę. Czy teraz łatwiej będzie szukać,ale tylko pośród swoich zdjęć? 

#13 wczoraj

Powinno być lepiej z szukaniem. Jeszcze tagi muszą się na nowo zaindeksować i będzie lepiej wtedy (przycisk Znajdź na górze).

#14 17 godzin temu

Hej.
Czy zmiana całej szaty graficznej miała jakiś wpływ na "zniknięcie" starszych zdjęć? Mam na blogu masę wpisów archiwalnych, które obecnie wyglądają tak:

widok na blogu
widok na blogu
widok po kliknięciu odnośnika do zdjęcia
widok po kliknięciu odnośnika do zdjęcia
#16 17 godzin temu

Tak, ale jest to do uratowania.

Miałem się tym dziś zająć, ale przekładam na jutro...

#18 15 godzin temu

Stare i bardzo stare podlinkowania i linki do zdjęć powinny teraz działać poprawnie.

Menu